2 Ekim 2017 Pazartesi

Kaş Dökülmesi ve Tedavisi

Kaş Dökülmesi ve Tedavisi
Dökülme denildiği zaman aklımıza ilk gelen saçtır. Bu algının nedeniyse saç dökülmesinin artık normal bir sorun haline gelmesi ve büyük bir kesim insanın hayatlarını saçları dökülmüş yani halk arasındaki söyleme göre kel olarak devam ettirmeleridir.  Saçlarımız ve kaşlarımızı iki kardeş olarak düşünebiliriz. Saçın başına gelenin kaşa gelmeyeceğini söylemek de zor olur. Kaş dökülmesi, saç dökülmesi kadar sık rastlanan bir durum olmamakla beraber, araştırmalara göre her 100 kişiden 1‘inde ve çoğunlukla kadınlarda karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bende bu yazımda kaş dökülmesi ve tedavisi hakkında bir yazı hazırladım. Yazımda ayrıca kaş dökülmesinin nedenleri nelerdir, nasıl önlenir, nasıl tedavi edilir, ne iyi gelir, doğal kaş bakımı nasıl yapılır gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Kaş Dökülmesi Nedenleri

Kaş dökülmesinin nedenlerini inceleyecek olursak kişinin yaptığı hatalar ve sağlık problemleriyle karşılaşmak durumundayız. Az önce bu problemin kadınlarda daha çok görüldüğünden bahsettik. Bunun nedeni kadınların güzellik, bakım ve estetik kaygılarından dolayı kaşları ile daha fazla uğraşmasıdır. Bu amaçlar doğrultusunda yapılan/yaptırılan işlemlerden olan kaş alma veya aldırma deneyimsiz kişiler tarafından bilinçsizce yapılırsa kıl köklerinin ölmesine neden olabilir.
Sağlık problemlerinden olan tiroid yetmezliği yada bilinen ismiyle guatr hastalığı da kaş dökülmesine neden olabilir. Tiroid azlığı ya da fazlalığı biçiminde ortaya çıkan bu hastalık yetersizlik durumunda kıl köklerinde kayba neden olur. Guatr hastalığının kontrol altına alınması ve tedavi edilmesiyle birlikte dökülme duracak, yeni kaşlar çıkacaktır.
Bir diğer neden olarak saç kıran veya bunun kaş versiyonu olan kaş kıranı söyleyebiliriz. Bu vesileyle bu rahatsızlığın asıl isminin “Alopecia Areata” olduğunu ve çoğunlukla saçlarda görüldüğü için halk arasında saçkıran ismiyle anıldığını da belirtmiş olalım. Bu rahatsızlık vücudun kıl olan her yerinde görülebilir. Henüz nedenleri konusunda kesin bir şeyler söylenememekle birlikte genel görüş stres, korku veya moral bozukluklarının buna neden olduğudur. Tedavisi mümkün olan ve görülmesi durumunda derhal doktora gidilmesi gereken bir problemdir.
İlerleyen yaşlarda girilen menopoz dönemi ile birlikte östrojen seviyesindeki düşüş de kaşlarda seyrekleşmeye veya yok olmaya neden olabilir.
Bunların yanında mantar enfeksiyonu, kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi, biotin eksikliğine dayalı dengesiz beslenme, kalıcı makyaj ve dövmenin de kaş dökülmesine neden olabileceğini söylemek gerekir.

Kaş Dökülmesi Tedavisi


Bahsettiğimiz gibi kaş dökülmesine neden olan etken bulunup tedavi edildikten sonra kaş dökülmesi duracak ve kaşlarımız tekrar çıkmaya başlayacaktır. Yalnız bu durum her zaman böyle olmayabilir. Kaşlarınızın çıkmaması durumunda kaş ekimi gibi operasyonlar yapılarak kaşlarınıza kavuşabilirsiniz.

Kaş Ekimi


İlk olarak bir dermatoloğa giderek kaş dökülmesinin altındaki nedeni araştırmalısınız. Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu dökülme, kişisel hastalıklar veya kullanılan ilaçlarla bağlantılı olabilir. Doktorun tavsiye ettiği yöntem en az 6 ay uygulanıp bir sonuç alınamaz ise kaş ekimi için gerekli görüşmeler yapılabilir. Bu süreç kesinlikle ciddi bir araştırma ve acele edilmeden idare edilmelidir.
Kaş ekimi olarak bilinen işlem aslında kaş naklidir. Ekim için kişinin kendi kılları kullanılır, enseden alınan kıllar dökülen kaşların yerine ekilir. Ensede 1-2 cm genişliğinde bir alan tıraş edilerek kısaltılır ve ekim yapılacak kıl kökleri tek tek alınır. Bu köklerin asgari düzeyde ince olması ekimin ardından ekim izi kalmaması adına oldukça önemlidir.
Diğer önemli nokta ise ekilecek kaşların dik olarak çıkmaması gerekir. Alanında uzman olmayan kişiler tarafından operasyonlarda en çok karşılaşılan sorun da budur. Bu sorunla karşılaşmamak için ekimi yapılacak kıl kökleri 25-30 derecelik açılarla yapılmalıdır.

Ektirdiğim Kaşlar Dökülmez mi?


Çok merak edilen sorulardan ikisi ekilen kaşlar ne zaman çıkacağı ve çıkacak kaşların tekrar dökülüp dökülmeyeceğidir. Bunlara cevap vermeye çalışalım elimizden geldiğince. Ekilen kaşlar 10-15 gün gibi bir süreden sonra şok dökülme adı verilen süreç içerisine girer ve dökülmeye başlar. Bu dökülme 6.hafta sonuna kadar devam edebilir. Dökülen kaşlar 3 ay ile 9 ay arasında tekrar çıkmaktadır ve operasyon üzerinden 1 yıl geçmeden tamamen normal bir görünüme kavuşacaktır. Ekim sonrasında ekilen kıl köklerini az veya fazla bulursanız, düzenleme yapmak için ekim ile şok dökülme arasındaki 10-15 günlük süreçte elinizi çabuk tutmalısınız. Bu süreyi geçerseniz 1 yıl sonra yeni bir ekim işlemi yaptırmak zorunda kalırsınız. Çünkü şok dökülme sürecinde herhangi bir işlem uygulanmayacaktır.
Bu konuda anlatacaklarımız bunlarla sınırlı olup daha detaylı bilgiyi bu işin uzmanlarından almalısınız.

Doğal Kaş Bakım Tarifi


Doğal yollardan kaş ve kirpik bakımı yaşanacak herhangi bir problemi engelleme ve önüne geçme noktasında oldukça etkili olabilmektedir. Ayrıca doğal yollarla hazırlanan bu şekilde kürler ve serumlar çok daha etkilidir. Doğal kaş bakım serumu için gerekli olan malzemeler:


  • 1-2 limon kabuğu
  • Hindistan cevizi veya zeytinyağı
  • Pamuklu çubuklar


Bu serumun hazırlanışı ve uygulanışı da oldukça kolaydır.  Bir veya iki limonu soyalım ve kabukları küçük bir kavanoza koyalım. Kavanoza bir kaç çorba kaşığı zeytinyağı veya hindistan cevizi yağı katalım. Bir kaşık yardımıyla kabukları kavanoza doğru bastırın. Karışımın gece boyunca birbirine karışmasına izin verin. Bir pamuklu çubuğu karışıma daldırın ve üst ve alt kirpik çizgilerinize güzelce uygulayın fakat gözünüze değdirmekten kaçının. Sürdüğünüz karışımı birkaç saat etki etmesi için bekletin ve durulayın. Bu uygulamayı günde 1-2 kez tekrar edebilirsiniz. Ayrıca karışımı gece boyunca da silmeden durabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder